اصول طراحی وب سایت

اصول طراحی وب سایت

تمامی صفحات وب در دنیای اینترنت، توسط زبان طراحی HTML طراحی می شود و توسط CSS ظاهر آن کنترل می شود. این دو در واقع اولین اصل از اصول طراحی وب سایت می باشند.

در اصل HTML و CSS دو جزو اصلی هر وب سایتی می باشند که هر طراح وب می بایست آن را بداند. طراح وب سایت پیاده سازی اولیه صفحه را توسط HTML انجام می دهد و سپس توسط CSS آن را فرمت بندی می نماید.

در ادامه لیستی از مواردی که هر طراح وب سایت باید بداند، آورده شده است.

دامنه

مثل هر خانه ای که کد پستی دارد، هر وب سایت نیز آدرسی دارد که به آن دامنه گفته می شود به عنوان مثال آدرس این وب سایت www.honarsystems.ir می باشد. به همین آدرس، دامنه وب سایت گفته می شود.

شما می توانید به اسم خود بی نهایت دامنه ثبت کنید که این کار را شرکت های ثبت دامنه انجام می دهند. رایجترین دامنه هایی که در وب سایتهای ایرانی استفاده می شود، ir و com می باشد اما این بدان معنی نیست که نمی توانید دامنه های دیگر را ثبت کنید.

البته بهتر است کلیه موارد وب سایت خود را در یک جا متمرکز نمایید و کل مسئولیت وب سایت خود را به یک شرکت محول نمایید.

هاست

هر وبسایتی برای نمایش اطلاعات نیاز به فایلهایی دارد که این فایلها بر روی هاست قرار می گیرند. این هاست درواقع فضایی از هارد دیسک سرور می باشد که شرکت های ارائه دهنده هاستینگ آنها را در اختیار شما قرار می دهند.

دامنه بر روی این هاست پارک می گردد و درواقع دامنه آدرس این هاست می باشد.

HTML

زبان طراحی HTML، زبان طراحی ساختار تمام صفحات وب می باشد. شاید امروزه با وجود سیستم های ایجاد وب سایت دیگر نیازی به دانستن کدنویسی و HTML نداشته باشید. اما دانش طراحی صفحات با HTML جزو جدانشدنی از اصول طراحی سایت می باشد.

CSS

زبان CSS در واقع زبان طراحی و فرم دهی به المانهای HTML می باشد. فرم دهی و نحوه ظاهر و نمایش آیتمها به عهده این زبان می باشد.

با CSS می‌توانید رنگ‌ها را تنظیم کنید، فونت‌ها را تغییر داد یا پس‌زمینه‌ برای صفحه اضافه کنید؛ حتی می‌توانید کارهای دیگری را نیز انجام دهید.

اینجا دقیقا همان مرحله‌ای است که مهارت طراحی شما مورداستفاده قرار می‌گیرد و می‌توانید ردپای خلاقانه خود را در هر سایتی که خلق می‌کنید به‌جا بگذارید.

سایت استاتیک

دو نوع وب سایت از نظر فنی داریم. یکی استاتیک و دیگری داینامیک. طراحی سایت استاتیک به روشی از طراحی وب سایت گفته می شود که در آن وب سایت سیستم مدیریت محتوا ندارد و با استفاده از HTML و CSS خالی راه اندازی می گردد.

این نوع سایت ها کنترل پانلی برای ویرایش محتوای وب سایت ندارند و در صورتی که نیاز به تغییری در آینده بر روی وب سایت بود حتما می بایست توسط طراح سایت انجام گردد.

سایت داینامیک

طراحی سایت داینامیک به روشی گفته می شود که در آن وب سایت دارای کنترل پنل برای مدیریت آن می باشد که وبمستر می تواند با آموزشی که از طراح وب سایت می بیند مطالب وب سایت را مدیریت نماید.

طراحی سایت های دینامیک با استفاده از سیستم های مدیریت محتوای موجود و یا از پایه توسط زبان های برنامه نویسی تحت وب سمت سرور نظیر PHP و ASP.NET نوشته می شوند.

امروزه سایت های دینامیک با توجه به مزایای آن نسبت به استاتیک طرفدار بیشتری دارند و سایت های استاتیک بسیار کمتر از قبل ایجاد می گردند.

سیستم مدیریت محتوا

سیستم های مدیریت محتوا به برنامه های تحت وبی گفته می شوند که امکان مدیریت مطالب و محتوای وب سایت را می دهند.

این سیستم های مدیریت محتوا یا از پایه با استفاده از زبان های برنامه نویسی وب نظیر PHP و ASP.NET پیاده سازی می گردند و یا از سیستم های مدیریت محتوای رایگان نظیر جوملا ، وردپرس و دروپال استفاده می گردند.

وبمستر از طریق این سیستم های مدیریت محتوا می تواند مطالب و محتوای وب سایت ، تصاویر و منوها را بدون نیاز به دانش فنی و تنها از طریق کنترل پانل مدیریت وب سایت کنترل نماید.

طراحی UI

برای تبدیل‌شدن به یک طراح وب لازم است دانش طراحی داشته باشید؛ در این مورد اصول طراحی همان چیزی است که ظاهر و روح سایت را تشکیل می‌دهد.

این اصول شامل نسبت‌ها، تایپوگرافی، سیستم گرید (Grid) و تئوری رنگ‌ها است؛ به‌عبارت‌دیگر، طراحی UI، نحوه استفاده از فونت‌های مناسب وب و پالت رنگی راهنمایی می‌کند.

یو ایکس (UX) یا تجربه کاربری

کلمه یو ایکس مخفف user experience یا تجربه کاربر است؛ به این معنی که وقتی شخصی از یک وب‌سایت بازدید می‌کند چه حسی (لذت، آرامش، ناامیدی و غیره) به او دست می‌دهد و از جمله مهمترین اصول طراحی وب سایت می باشد.

UX یعنی نزدیک کردن طراحی‌هایتان به دیدگاه کاربر؛ یعنی چگونه می‌توانید یک وب‌سایت را طوری طراحی کنید که به کاربر همان چیزی را بدهد که نیاز دارد.

برای انجام این کار لازم است در مورد کاربران خود تحقیق کنید و پرسونا ایجاد کنید (خلاصه مشخصات مخاطب هدف فرضی). سپس صفحات و نقشه سایت را تدوین می‌کنید. مسیری را که کاربران در سایت شما پیش می‌گیرند در جریان کاربری تعیین می‌کنید (مثلاً آیا همیشه مستقیماً برای رسیدن به شبکه‌های اجتماعی کلیک می‌کنند؟ یا اینکه فقط به دنبال اطلاعات تماس هستند؟).

آشنایی با نرم افزارهای طراحی گرافیک

گرچه طراحی سایت با طرراحی گرافیک فرق دارد اما برای طراحی وب سایت می توانید از طراحی گرافیک کمک بگیرید.

طراحی یک وب‌سایت را می‌توان مستقیماً در مرورگر انجام داد اما ابزارهایی مثل فتوشاپ، ایلوستریتور و اسکچ از آن دسته ابزارهایی هستند که تقریباً تمام طراحان برای قسمت‌های مهم کارشان مثل خلق موکاپ‌ها، عناصر وب (مثلاً لوگوها و تصاویر) و صدالبته تغییر تصاویر از آن‌ها استفاده می‌کنند.

نرم افزارهای طراحی سایت

نرم افزارهای مختلفی برای این کار وجود دارند که می توانید با استفاده از آنها به راحتی سایت خود را طراحی نمایید. در حقیقت این نرم افزارها کار شما را در کد نویسی و برنامه نویسی وب ساده می سازند و در وقت و زمان شما صرفه جویی می نمایند. نرم افزارهایی نظیر Adobe Dreamweaver از این دست هستند.

زبان های برنامه نویسی سمت کاربر

دو نوع زبان برنامه نویسی در وب داریم که نوع اول آن زبان برنامه نویسی سمت کاربر می باشد که بر روی مرورگر کاربر اجرا می گردند و نحوه نمایش وب سایت را کنترل می نمایند.

زبان های برنامه نویسی سمت کاربر HTML و CSS و زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت و همچنین هر نوع زبان برنامه نویسی می باشد که بر روی مرورگر کاربر اجرا می گردند.

بیشتر بخوانید: ترفند HTML بهمراه مثالهای کاربردی

زبان های برنامه نویسی سمت سرور

زبان برنامه نویسی سمت سرور بر روی سرور اجرا می شود و پس از انجام فرایندهای لازم به صورت HTML و CSS و همچنین جاوا اسکریپت به مرورگر کاربر ارسال می گردد.

این زبان ها قابلیت اتصال به دیتابیس های مختلف جهت ثبت اطلاعات و همچنین گرفتن اطلاعات را می دهند. PHP ، ASP.NET ، JAVA and JSP از این دست زبان های برنامه نویسی هستند.

در حقیقت بخش اداره کننده فعالیت های روی وب سایت می باشند که اطلاعات و درخواست های کاربر را از طریق فرم ها و سایر روش ها می گیرند و بر روی آن فرآیندهایی انجام می دهند و سپس به مرورگر کاربر ارسال می نمایند.

جاوااسکریپت

درحالی‌که می‌توانید طراحی‌هایتان را تنها با استفاده از HTML و CSS انجام دهید اما اگر بتوانید با جاوااسکریپت هم کارکنید در این زمینه رقابتی یک‌قدم جلو هستید.

جاوا اسکریپت به شما اجازه می‌دهد مؤلفه‌های استاتیک سایت‌تان را تعاملی کنید؛ مثلاً به وب‌سایت‌هایی که وقتی وارد آن‌ها می‌شوید ظاهر متفاوتی دارند و زیباتر از دیگر سایت‌ها به نظر می‌رسند را نگاه کنید؛ اسلایدرها، بلوک‌های متحرک، کاروسل‌ها و غیره با استفاده از این زبان به وجود می‌آیند.

پایگاه داده ها

دیتابیس ها مسئول نگهداری اطلاعات برای استفاده در زبان های سمت سرور می باشند که دیتابیس های مختلفی نظیر MYSQL ، MSSQL و همچنین ORACLE و سایر موارد وجود دارند.

زبان های سمت سرور با تمامی دیتابیس ها قابلیت اتصال دارند اما برای هر زبان برنامه نویسی بهترین دیتابیس وجود دارد. به عنوان مثال دیتابیس مناسب برای زبان برنامه نویس PHP دیتابیس MYSQL می باشد.

قالب وب سایت

هر وب سایتی یک قالب اصلی وب سایت دارد که سایر صفحات وب سایت بر اساس قالب اولیه پیاده سازی می شوند.

می توان قالب وب سایت را از پایه توسط طراح و گرافیست وب سایت پیاده سازی نمود.

قالب های آماده رایگان یکی دیگر از روش های تهیه قالب سایت می باشد که در این روش با جستجو در اینترنت قالب رایگان مورد نظر را یافته و می توانید از آن در سایت استفاده نمود.

سایت های بسیاری مانند Templatemonster و Themeforest وجود دارند که فروشگاه قالب سایت دارند و می توانید قالب مورد نظر خود را از بین قالب ها انتخاب و خریداری نمایید.

پشتیبانی وب سایت

در طراحی وب سایت پشتیبانی مهمتر از خود طراحی وب سایت می باشد و برای همین مورد بهتر است کار طراحی وب سایت خود را زیر نظر شرکت های معتبر انجام دهید.

ساخت وب سایت بخش اولیه از کار می باشد و پس از آن نگهداری و پشتیبانی آن پیش می آید که در صورت وجود مشکل شرکت طراح می بایست نیروها و امکانات لازم جهت پشتیبانی وب سایت شما را داشته باشد. خطا در وب سایت باعث از دست رفتن مشتریان می شود.

امن سازی وب سایت

یکی از اصول مهم طراحی و پیاده سازی وب سایت، امنیت آن می باشد. توسعه دهنده وب سایت می بایست پس از راه اندازی وب سایت را امن سازی نماید تا هکرها با استفاده از حفره های امنیتی موجود در سایت نتوانند وب سایت را دچار مشکل نمایند و ایمن سازی وب سایت در حقیقت یکی از مهترین بخش هایی از پروژه ساخت وب سایت می باشد که معمولا طراحان آن را فراموش می نمایند.

بیشتر بخوانید: افزونه امنیتی رایگان وردپرس

تفاوت وب سایت با وبلاگ

برخی از سایت ها در اینترنت وجود دارند که جزو شرکت های ارائه کننده خدمات وبلاگ هستند و فضایی را در اختیار کاربر قرار می دهند تا کاربر بتواند صفحات اختصاصی مربوط به خود را داشته باشد و آن را مدیریت نمایند.

وبلاگ معمولا در ساب دامنه ای از سایت مورد نظر قرار می گیرد که از طریق آن آدرس قابل دسترسی خواهد بود که به عنوان مثال آدرس چیزی شبیه به honar.honarsystems.ir خواهد بود که البته برخی از وبلاگ ها به شما این امکان را می دهند تا دامنه خود را نیز بر روی آن پارک نمایید و سایت با دامنه شما بالا بیاید.

وبلاگ ها معمولا خدمات خود را به صورت رایگان ارائه می نمایند و در ازای آن تبلیغات خود را در وبلاگ شما نمایش می دهند. طراحی وبلاگ برای کلیه کسانی که تجربه حضور در اینترنت ندارند توصیه می گردد اما برای شرکت ها که قصد حضور به صورت قوی در اینترنت را دارند به هیچ وجه توصیه نمی گردند. همچنین می توانید برای وبلاگ خود قالب اختصاصی طراحی نمایید که طراحی قالب وبلاگ خود را می بایست حتما زیر نظر طراح وبسایت انجام دهید.

ارتباطات

در تعامل بودن و ارائه‌دادن ایده جزء اصول طراحی سایت است که یک طراح وب باید یاد بگیرد. بدون داشتن ارتباطات و آداب معاشرت عالی نمی‌توانید از طراحی سایت درآمدی کسب کنید.

لازم است مشتری‌هایتان را از روند انجام پروژه مطلع سازید، همچنین ایده‌هایتان را برای انجام کار به آن‌ها بگویید و خلاقیت‌هایتان را برایشان توضیح دهید.

آشنایی با سئو، دیجیتال مارکتینگ و شبکه های اجتماعی

ممکن است این‌طور به نظر برسد که مجموعه مهارت‌های سئو (بهینه‌سازی موتور جستجو)، بازاریابی دیجیتالی و رسانه‌های اجتماعی بیشتر مناسب فروشنده‌هاست تا اینکه از اصول طراحی وب سایت باشد.

اما از آنجایی‌که امروزه بسیاری از شرکت‌ها محصولات خود را از طریق اینترنت به فروش می‌رسانند و شما نیز نیاز دارید استعدادهای طراحی وب‌سایت تان را ثابت کنید (زمانی که به دنبال شغل هستید)، باید آن‌ها را یاد بگیرید.

به مجموعه عملیاتی که باعث بالا آمدن رتبه وب سایت در موتورهای جستجو می شود، سئو یا بهینه سازی سایت می گویند.

سئو و بهینه سازی وب سایت شامل دو مرحله ی بهینه سازی وب سایت و رفع عیوب سئو سایت و بک لینک سازی برای وب سایت (قرار دادن لینک وب سایت در سایت های دیگر) می باشد. در حقیقت انجام امور سئو باعث بالا رفتن بازدید کنندگان وب سایت از موتورهای جستجو می گردند.

بازاریابی اینترنتی و یا بازاریابی دیجیتالی به جذب مشتریان جدید از اینترنت گفته می شود که معمولا با عملیات سئو و برند سازی در محیط اینترنت انجام می گردد. البته روش هایی دیگر مانند تبلیغات اینترنتی نیز در جهت این کار انجام می گردد.

مطالب مرتبط

ارسال دیدگاه